Quli

Uitdaging

Zorg en zelfredzaamheid: twee tegengestelde begrippen. Toch kunnen veel zorginstellingen tegenwoordig niet anders dan zoeken naar nieuwe modellen om kosten te besparen, waarbij steeds meer taken naar de zorgbehoevende verschuiven. Dat is moeilijk voor mensen die zorg nodig hebben: zij willen hun leven leiden zonder voortdurend met hun ziekte bezig te zijn. Niet steeds weer met de neus op de feiten gedrukt worden, steeds opnieuw uitleggen waar ze behoefte aan hebben en hoe ze zich voelen. Verzorgers hebben steeds minder tijd voor persoonlijke aandacht voor mensen die niet zelfstandig kunnen leven. Hoe kan techniek ervoor zorgen dat deze ontwikkelingen niet ten koste gaan van de kwaliteit van het leven van zorgbehoevenden?

Oplossing

"Ziek zijn, een beperking hebben of je gezondheid verbeteren zijn onderdeel van het leven. Quli helpt je en laat je 'leven', zodat de ziekte niet overheerst." - Dirk Jan van der Pol - PM Quli en patiënt.

Door systemen en mensen op een slimme en gebruiksvriendelijke manier met elkaar te verbinden realiseert QULI een belangrijk doel: het bieden van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven aan zorgbehoevenden. QULI staat voor Quality of Life en is een oplossing die de patiënt regie geeft over zijn eigen zorg door efficiënt gebruik te maken van de mogelijkheid om informatie vast te leggen en te delen op het juiste moment met de juiste mensen. Zo kan een verzorgende in QULI dagprogramma’s maken en bijhouden, wordt er automatisch een gezondheidsdossier bijgehouden en kan de patiënt zijn ‘mood’ vastleggen. QULI sluit goed aan bij de wensen van de gebruiker, omdat de applicatie in een co-creatief proces is ontwikkeld, waarbij patiënten, naasten, zorginstellingen en specialisten betrokken zijn.

Resultaat

In maart 2014 hebben al 20 Nederlandse zorginstellingen voor QULI gekozen, en per maand komen er drie bij. QULI heeft daarmee al zo’n 3000 dagelijkse gebruikers, die de applicatie dagelijks gebruiken. Het team van co-creators (zorginstellingen, Clockwork en Ordina) heeft dit geheel geïnitieerd en bekostigd.

Bijkomend resultaat is het winnen van de Dutch Interactive Award Best Service. Tijdens de vijfde editie van de Dutch Interactive Awards is Quli namelijk gekozen als winnaar in de categorie Best Service.

"Het is een van de meer vooruitstrevende, gebruiksvriendelijke concepten op het web die kwaliteit van levens kan verbeteren. De ‘I’ van Dutch Interactive Awards komt in deze case zonder twijfel naar voren."